TIL JUL HOS VIVI, TIL JUL I USA – Julehygge
ÅRETS JULEMARKEDER 2019

TIL JUL HOS VIVI, TIL JUL I USA

Trods faste, danske juletraditioner bliver julen ofte opfattet og fejret forskelligt i forskellige familier. Vi lavede derfor sidste år i 2018 en serie af indlæg under overskriften ‘Til jul hos….”, som vi udgav i løbet af december, hvor vi inddragede forskellige bloggere og personligheder, for at høre mere ind til deres forhold til den fantastiske højtid.

Vi er jo tossede med jul og vi er har derfor en meget klar idé om julen og hvordan den bør fejres; mens andre måske har anderledes tanker og traditioner? Og måske kan vi endda lære noget af hinanden? Tanken bag projektet var at kaste lys på forskellige opfattelser og forventninger til julen; og det vil vi forsøge os med igen i år.

Mød Vivi – Kreativ ildsjæl, som er tosset med julen

I Vivi’s vidunderlige verden går hygge, hobby og indretning af hjemmet hånd i hånd. Vivi har siden barnsben haft kreative rammer omkring; og hun har været inspireret og præget af de tætteste mennesker i hendes liv. Hendes bedstefar var sadelmager, hendes mor havde sin egen systue og hendes far sin egen murerforretning, så det er nemt at forstå, hvorfor håndværk og kreativ tænkning altid har været meget værdsat i familien. Dybest set blev Vivi – som hun selv betegner det – født med en nål og tråd i den ene hånd og en pensel i den anden.

Vivi har arbejdet indenfor hobbybranchen siden 1993, og har tidligere som R&D direktør, udviklet en masse kreative produkter, aktiviteter, og kreative skræddersyede løsninger til store kunder. Der skulle dog ske noget nyt, så Vivi og hendes familie forlod deres tilværelse i Danmark i 2015 for at flytte til South Carolina, USA. Flytningen havde kun en endnu mere positiv effekt på Vivi’s kreative evner; så positiv, at hun simpelthen valgte at skabe hendes eget brand “By Vivi”. Læs meget mere om hendes brand, koncept og produkter i et af vores tidligere indlæg lige her.

Vi deler mange af Vivi’s synspunkter i forhold til den fantastiske højtid og hvordan den bør fejres; og vi kunne ikke være mere enig i hendes udmelding og opfordring:

“Jeg håber og drømmer om, at mine produkter vil skabe nærvær imellem mennesker,
at forbrugerne vil “gå offline” og fordybe sig i gode samtaler med hinanden, så længe
hænderne stille arbejder med små lette projekter; jeg opfordrer til at kunderne samles
med deres kære og nyder kreativiteten sammen. Vi er så fokuseret på hvad vi skal give
hinanden, men det mest dyrebare vi kan give hinanden er efter min mening TID og nærvær.”

Hvad forbinder du med julen?

Der er så mange der fortæller, hvor stresset de bliver i juletiden, for mig er det lige omvendt. Jeg ser julen som en god anledning til at hygge mig lidt ekstra, og bruger gerne et utal af timer på mine højt elskede kreative sysler, uden at blive ramt af dårlig samvittighed, over alt det jeg måske burde bruge min tid på. Mine hænder arbejder flittigt til lyden af julemusik, og hyggen får et ekstra boost via de mange stearinlys, jeg altid tænder når mørket sænker sig sidst på dagen.

Der bliver bagt, lavet julemad, pakket ind, og lavet julepynt en masse. Det er det jeg forbinder med julen, jeg elsker det, og kan slet ikke undvære det. Skønnest er det, når jeg inviterer familien eller venner til at deltage i forskellige kreative projekter, for er der noget julen og kreative projekter kan, så er det at bringe mennesker sammen på en helt speciel måde. Vi snakker, hygger og griner med hinanden, uanset alder og kreative evner.

Siden vi flyttede til South Carolina, så starter julen ekstra tidligt for mig og min familie. Her er det nemlig helt almindeligt, at huset er julepyntet til Thanksgiving, som altid falder sidst i november. Når man er opvokset i Danmark, så er det lidt underligt at pynte til jul, når naboens palmetræ stadig står grøn, lyden af en plæneklipper kan høres i det fjerne og temperaturen stadig kan nå op på + 20 °C, men intet kan få mig til at skippe julen og de danske traditioner, så der skal naturligvis pyntes, så julen kan føle sig velkommen.

Hvordan fejrer du juleaften? Er der anderledes end da I boede i DK?

Vi fejrer stadig juleaften d. 24. december, for vi er jo danskere, og de danske traditioner er blevet særdeles værdifulde for os, så dem skal der bestemt ikke ændres på. Rør blot ikke ved min gamle jul, som vi synger i Peter Fabers julesang ”Sikken voldsom trængsel og alarm. Han har jo evig ret, for i julen er vi alle bundet af traditioner. I år kan vi se frem til julen med ekstra stor glæde. Vores to sønner og min mor tager turen fra Danmark til USA, for at fejre julen sammen med os. Jeg ved at mine sønner har store forventninger til, at julen er dansk, og fejres som vi plejer at fejre den i vores familie. Vi har ingen små børn i familien, det giver os ekstra god tid til lave og nyde maden sammen.

Hele familien hjælper til med madlavningen, mens der lyttes til god julemusik. Før julemiddagen synger vi altid en julesang, og når maden er spist, og den heldige vinder af mandelgaverne er fundet, så danser og synger vi omkring juletræet. Vi skiftes til at vælge de julesange vi synger, ja, det er tydeligt at alle har deres helt personlige favorit. Jeg ved, at mine drenge glædes over de juletraditioner vi har i vores familie, så jeg er helt sikker på, at de vil viderebringe nogle af vores traditioner til næste generation.

25. december er også blevet en speciel dag for os siden vi er flyttet til USA, nu fejres dagen med ekstra god omgang brunch, med et amerikansk touch, men gaverne bliver dog stadig givet d. 24. december. Vores amerikanske venner har været super søde til at invitere os til deres traditionsrige Thangsgiving middag, så det er måske i år, at vi skal gøre gengæld, og invitere dem med til vores danske juleaften, det vil helt sikkert være en stor oplevelse for dem


Har I nogle særlige juletraditioner i jeres familie? 

Vi bor i et lille nabolag med ca. 30 husstande, her er der tradition for, at man bager eller laver andre hjemmelavede julespecialiteter til hinanden. Julegodterne afleveres personligt, så man får mulighed for at ønske hinanden en glædelig jul. Vi er blevet en del af traditionen, så det betyder, at der hvert år bliver bagt et hav af vaniljekranse, jeg er endda blevet navngivet Vivi Vaniljekrans, hvilket de fleste nu kan udtale helt perfekt. Opskriften er videregivet til mange i nabolaget, så hvem ved, måske er vi med til at starte en dansk tradition hos vores amerikanske venner.

Du skal bruge:

300 g sukker

1 vaniljestang (købe-vaniljesukker er strengt forbudt!)

300 g smør

400 g mel

1 æg

50 g finthakkede mandler eller mandelmel


Hvad spiser I juleaften?

Til frokost får vi altid sildesalat efter min afdøde svigermors opskrift, det smager himmelsk og er let at lave, da det meste kan forberedes dagen før. Juleaften plejer vi at spise andebryst, men det er helt umuligt at fremskaffe her hvor vi bor, så nu bliver det hele stegte ænder, brunede kartofler, almindelige kogte kartofler, rødkål, æbler med gele, waldorfsalat og uhm… sovsen. Julemaden er meget anderledes her, så vi må selv lave leverpostej, sylte, rullepølse, etc. Og marcipan, dansk juleslik og ris til Risalamande laver altid sammen med vores længe ventede julegæster.

Desserten er risalamande, naturligvis med mandelgave. Mandelgaven plejer at være lidt speciel, det kan være en aktie til Christiania, en ged til Afrika eller andet der kommer andre mennesker til gode.

 

Hvad er jeres bedste juleminde?

Julen 2007 blev noget helt specielt for os og vores drenge. Drengene havde på det tidspunkt, over en lang periode, sagt hund i hver anden sætning, de var begge meget opsatte på, at vores lille familie skulle udvides med en firbenede udgave. Når emnet om anskaffelse af hund blev bragt på banen, så sagde vi klart og tydeligt NEJ, for en af vores drenge har desværre allergi overfor hunde, katte og græs. En sød kollega fortalte mig, at de havde en allergivenlig hunderace, en Coton de Tulear. Vi fik lov til at passe hunden over en længere periode, det stod derefter klart, at det ikke gav nogen form for allergisk reaktion hos vores søn, og vi besluttede at anskaffe en hund af samme race. Vi fandt en hvalp som var klar til at flytte hjemmefra medio januar, så det var naturligt, at glæden om et JA til hund, skulle deles med drengene juleaften. Vi lavede fælles julegave til drengene, som indeholdt madskåle, hundesnor, hundekurv etc., samt et brev hvori der stod at de blev hundeejere i begyndelsen af det nye år. Drengene stod begge med tåre i øjnene og var så berørte over, at deres største juleønske var blevet opfyldt. Hunden hedder Falcon, er i dag blevet 12 år gammel og nyder sin alderdom her hos os i South Carolina. Vi og drengene glemmer aldrig den juleaften, og selvom at de er blevet voksne, så de ringer ofte for at høre hvordan Falcon har det.

 

Har I en yndlings julefilm? I så fald, hvilken og hvorfor?

Ingen jul uden julefilmen Alene Hjemme. Det er en fantastisk film, som får os alle til at grine, også selvom at vi har set den mange gange. Man kan kun beundre den lille Kevin, der klare skærene helt alene, på sin sjove og kreative måde, men også forarges over forældrene der glemmer et af deres børn, for det kan man da ikke. Da mine drenge var små, så legede de ofte med tanken om, hvad de selv ville gøre hvis de var blevet efterladt alene hjemme, det er der kommet mange sjove historier ud af.

Hvad er det bedste ved julen?

Det bedste ved julen er, når vi anstrenger os for at gøre noget godt for andre, uden forventninger om at få noget til gengæld. Det er bare så skønt at iagttage, hvordan andre glædes over det de får, det kan være en gave, et smil, et juleknus, en ekstra opringning fra en kær ven eller familie, eller måske bare mere tid og nærvær. Ja, julen får så meget godt frem i os alle, og man kan undre sig over, at det ikke bare fortsætter i samme stil i januar og februar måned…

Hvad står julen 2019 på for dit og din families vedkommende? 

For mig er julen startet ekstra tidligt i år. Jeg har i forbindelse med mit job fået til opgave at udvikle kreative julesæt til børn, som gerne skulle være klar til salg i butikkerne til julen 2020. Produkterne jeg udvikler, produceres og sælges af en kinesisk virksomhed, som har kunder over store dele af verden. Det betyder også, at jeg må ofte fortælle mine kinesiske samarbejdspartnere om de forskellige juletraditioner, for at de kan forstå produkterne de producere og forhandler. Jeg forsøger at finde frem til de steder hvor der er lighed mellem de skandinaviske og amerikanske juletraditioner, så produkterne på denne måde bliver salgsbare over det meste af verden. Det er en spændende proces, og pt er mit hoved en blanding af skandinavisk og amerikansk julepynt, som trods alt er ved at falde på plads i de rette ”kasser”.

Hos vores lille nabopige er The Elf on the Shelf særdeles populær, den har plads på kaminhylden lige over familiens mange julestrømper, det er nok den figur, der kommer tættest på vores danske nisse. I South Carolina er det vigtigste julepynt juletræet, pynten omkring kaminen og så skal Front Proch naturligvis også pyntes med en STOR krans på døren, julepuder i gyngestolene, og måske en STOR slæde eller et STORT juleskilt ved døren. Generelt så er juletræet og andet julepynt meget mere farvestrålende, større og mere humoristisk, end det vi ser i Skandinavien. Toppen på juletræet er kun sjældent pyntet med en traditionel stjerne, stjernen er erstattet med en bamse, en engle el.lign. Jeg bor i det vi kalder ”bibelbæltet”, så kirken bliver passet flittigt af mange, og julepynten har i mange hjem et religiøst budskab, hvilket betyder, at korset bliver flittigt brugt som julepynt. Et af forhaverne i vores nabolag bliver hvert år pyntet med et STORT lysende kors, så der er ingen her hos os der glemmer hvorfor vi fejre jul.  

Hvert år bliver speedwaybanen i byen hvor vi bor, forvandlet til et sandt juleeventyr. Det er et julelysshow man køre igennem, hvor lyset i julelandskabet blinker og skifter farver, synkront med musikken fra den radiokanal man indstiller bilradioen på, inden køreturen igennem banen. Det er rigtig sjovt og betagende med alt det lys, så det er helt sikkert en oplevelse jeg vil give min mor, og noget vi og drengene gerne vil oplev igen, for hvem ved, måske er det sidste år vi fejre jul i USA.


Ønsker jer alle en god, kreativ og hyggelig jul!

– Vivi

 

Ingen kommentarer endnu

Del endelig dine tanker omkring indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

ÅRETS JULEMARKEDER 2019