JULEGLÆDE ÅRET RUNDT? – Julehygge
APROPOS INGENTING #4

JULEGLÆDE ÅRET RUNDT?

“Er det muligt at glæde sig til juleaften i marts måned?” og
“Bliver I ikke trætte af julen og hvordan holder I glæden oppe?”

Spørgsmål som disse kommer af og til og de kan faktisk være ret svære at svare på. Jeg, Cathrine, mærker ofte en følelse af at være dobbeltmoralsk, forstået på den måde, at julen er så hellig for mig, men at jeg samtidig stadig har lyst til hylde traditionerne mere end én aften på et år. Så på den ene side, så nej – jeg har ikke lyst til at danse om juletræet og spise flæskesteg hver aften. På den anden side kan jeg sagtens komme i julestemning på en gråvejrs dag i maj måned, hvor jeg føler trangen til at sætte Bublé på anlægget, tænde for en julefilm og hygge med en varm kop thé. Det er altså vigtigt for os at understrege, at julen og dét vi forbinder med den, også handler rigtig meget om specille stemninger og følelser, og ikke kun gaver, pedernødder og julesweatre.

Vi er begge 24 år og har derfor gennem 24 juleaftner samlet minder, øjeblikke og indfanget stemninger, som vi kan varme os ved gennem hele året. Man kunne derfor fristes til at kalde os “julefreaks” – og jo vist, så er det da også noget vi har omtalt os selv som, men kernen i dét vi forsøger at skabe, gennem vores blog, vores aktiviteter, samarbejder og sociale medier generelt, finder man i selve juleglæden og den følelse, den vækker i os gang på gang.

“Vi stresser selv alt for meget i julen”

Julen markerer – blandt mange andre ting – enden på året, hvilket i de flestes tilfælde kulminerer med eksaminer, deadlines, gaveræs, skrabede budgetter, kolde næser og vinterblege ansigter. Til trods for julens glæde så er og bliver julemånederne en stressende tid, hvor de fleste skal træde lidt hårde på speederen for at “komme igennem” julen. Det er netop denne tankegang og holdning, som vi er rigtig ærgerlige over. En del af vores budskab og mål om at skabe og sprede juleglæde er netop at inspirere folk til rent faktisk at tage sig tiden til at julehygge. Vi er helt med på og 100% indforstået med, at der nogle gange bare ikke er nok timer i døgnet, hvorfor julemånederne oftes kommer til at handle om prioritering.

Vi har desværre også selv oplevet stress og angst på egen krop og har lært vores lektie når kroppen siger stop. Vi kan derfor sige ud fra egen erfaring, at dét at tage sig tiden og nyde processen frem for at skynde på hyggen og presse den ind mellem juleindkøb og årets julefrokoster, gør en væsentlig forskel. Kassetænkningen og misforståelsen i at tro, at julen starter d. 1. december og slutter den 25. december er derfor en fejlagtig måde at anskue så vigtig en højtid. Vi er dermed kæmpe fortalere for at byde julen velkommen når følelsen melder sig og dermed tillade sig selv at give sig ind i stemningen. Føler du en lyst en varm kakao og julefilm en onsdag aften i januar eller får du lyst til at høre “Last Christmas” i septemper måned, så følg den følelse – go with the flow. Det handler om at hygge sig.

“Julen starter alt for tidlig”

Næstefter den uundgåelige omgang julestress medfølger den tilbagevendende debat om hvorvidt butikker “juler” for tidligt. Vi er helt indforstået med mennesker, der føler, at det er alt for tidligt at sælge juleskum i oktober måned, men vi er samtidig ligeså forstående overfor de mennesker, os selv i blandt, der finder glæde i at kunne købe deres chokolade julekalender og børnenes julesok i god tid. For mange mennesker bidrager denne debat til julestressen, hvor vi netop ser “tidligt” julesalg, som en hjælpende hånd og mulighed for at hygge når følelsen og den rette stemning melder sig. Vi synes i hvert fald, at det er vigtigt at varme op til julen og forberede sig bedst muligt for at opnå den mest hyggelige stemning.

Glæden ved julen bygges op over tid og skabes af de minder, som vi hver især tager med os. Så hvordan holder vi glæden oppe? Det gør vi ved være i det – være i følelsen og så vidt muligt tage tiden til at byde julen velkommen. Det kan være så enkelt som at tænde et stearinlys, hoppe i de varme uld-hjemmesko eller lave småkager med nære venner eller familiemedlemmer. Så i stedet for at se julen som noget der skal overstås, så vil vi i den grad opfordre alle – store som små – til at omfavne julen og den følelse det bringer.

Juleglæde året rundt ligger derfor naturligt for os og er noget, som vi ønsker at inspirere til. Alting med måde – det er vi helt enige i. Julen er hellig, traditioner er traditioner og d. 1 decemener t.o.m. d. 24. december er og bliver magisk; men det er samtidig vigtigt ikke at lade sine følelser og juleglæde begrænses af én måned, én årstid eller én helligdag. Nyd de små øjeblikke og lad dig selv give dig hen til hvad du end måtte føle.

 

Følg med på vores Instagram @julehyggedk and vores Facebook profil Julehygge 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Del endelig dine tanker omkring indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

APROPOS INGENTING #4