TIL JUL HOS… MINUIT.DK – Julehygge
TIL JUL HOS... SIDSEL OG LASSE

TIL JUL HOS… MINUIT.DK

MØD KATRINE ISABELLA M. LUND
–  REFLEKTERENDE ROMANTIKER MED EN KÆRLIGHED TIL JULEN

Katrine Isabella Müller Lund er en smilende og frisk pige, som står bag bloggen Minuit.dk, hvor hun skriver om alt der optager hende i hendes dagligdag. Katrine er kommunikationsstuderende på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, hvilket forklarer hendes mange spændende og reflekterende indlæg om alt fra kærlighed til politik, samt store tanker om livet såvel som små anekdoter om rejser og drømme.

Et indlæg, der særligt givet stof til eftertanke, er hendes skriv ‘midnatstanker‘ omkring hvordan julen kan gøre hende ængstelig: “(…) jeg har sat julen op på en magisk pedestal, og derfra, kan skuffelser nok nærmest ikke undgås”. Utrolig spændende indlæg, som vi i den grad kan relatere til og drage paralleller til. Minuit fortjener helt sikkert et besøg; og ønsker du at blive klogere på hvem Katrine er og hvordan hun fejrer den søde juletid, så læs med herunder.

Hvad forbinder du med julen?

Julen er klart min yndlingsårstid (eller højtid er det vel), og jeg går tidligt i gang med at fejre den. Allerede i slutningen af oktober smuglytter jeg julemusik i badet eller bussen. Jeg bilder mig selv ind, at det er fordi de mørke tider bare er sjovere, når det er fyldt med julemagi. Og det er nok netop det, jeg forbinder med julen. Hygge og magi. Og så er det samtidig også en tid, jeg forbinder med at være en hel masse sammen med dem jeg holder af.

Hvordan fejrer du juleaften?

Jeg er skilsmissebarn, og har været det hele livet. Og så har jeg fundet mig en kæreste, der også er det. Hvilket unægtelig gør julen lidt anderledes. Vi har MANGE traditioner at følge, og mange arrangementer at deltage i. Måske også derfor er jeg (trods mine kun 22 år) lidt gammeldags og konservativ, når det kommer til jul.

Siden jeg kom hjem fra udveksling i Frankrig efter 9. klasse, har det været ret vigtigt for mig at holde fast i de danske juletraditioner. Ellers er det faktisk lidt svært for mig at forstå, at det er jul. Jeg er vant til at holde den på en ny måde hvert år, så hvis ikke alle faktorerne uden om lokationen og deltagerne er nogenlunde de samme, så føles det simpelthen bare ikke som jul. Det betyder f.eks. at jeg altid går i kirke juleaftensdag. At jeg ofte går en ”juletur”. At der skal være julemusik i højtalerne, når ikke der er Disney’s juleshow i fjernsynet osv. Og så er det maden. Det er jo et helt kapitel for sig. Men det er altså de mere fysiske faktorer, der for mig indikerer, at det er jul.

 

Har I nogle særlige juletraditioner i din familie?

En hel del. Som sagt på fire forskellige sider af familien. Vi plejer at bage julekranse med min kærestes mormor og morfar, havregrynskugler, skumfidser og marcipandyr med hans farmor og peberkager med min mor. Og så er det blevet min egen tradition at bage æbleskiver på det gamle æbleskivejern, jeg har arvet. Gerne en af adventssøndagene. Og så er der selvfølgelig alt det, der foregår lige omkring d. 24. Jeg holder aldrig lillejuleaften, men vi plejer at tage forbi de forældre, vi ikke holder jul med umiddelbart op til juleaftensdag og udveksle gaver, spise (ikke julemad!) middag og sige god jul.

Desuden har min søster fødselsdag d. 22 december og min mor d. 25 december – og så er der de traditionsrige julefrokoster efter jul. Så I kan nok høre, at der er nok at gøre. Engang imellem handler det derfor faktisk også bare om at prioritere lidt fra. Julen skal jo helst være en dejlig tid, og ikke kilde til stress og jag.

 

Hvad spiser du juleaften?

Som bekendt er det meget forskelligt. Dog har der næsten altid været flæskesteg i blandt. Hvis ikke, har der været and. Enkelte gange har den traditionelle julemenu været byttet ud af fasan og råvildt eller kold rødkålssalat i stedet for den varme syltede version. Sidstnævnte er jeg faktisk ikke helt fan af. Det er lidt tilbage til det der med, at det skal være ”som det plejer” før jeg føler, at det er jul. Ellers føles det lidt som en helt almindelig familiemiddag, og dét er det altså bare ikke. Julen er noget særligt, og her spiser vi sovs, brunede kartofler og rigeligt varm rødkål.

Hvad er dit bedste juleminde?

Jeg kan simpelthen ikke komme på ét specifikt minde. Nok fordi jeg har haft så mange forskellige varianter af jul. Men jeg må sige, at det var helt særligt, at holde den første jul med min kæreste for nogle år siden. Det blev det hele bare lidt mere magisk af.

Har du en yndlings julefilm? I så fald, hvilken og hvorfor?

Jeg er generelt altid til fals for de helt klichefyldte amerikanske romantikere. ”Miracle On 34th Street” har derfor længe været min yndlingsjulefilm, men sidste år kom ”Tror du på julemanden” ind på en god 2. plads. Rigeligt med hygge og magi, det er lige sådan det skal være.

Har du en yndlings tv-julekalender? I så fald, hvilken og hvorfor?

Jeg har altid været helt vild med både Jesus og Josefine og Jul i Valhal og så selvfølgelig Pyrus. Dem alle sammen. Så meget, at min mor faktisk engang syede en ’Mille og Molly hue’ til mig. Årh jeg elskede dén julekalender. Og så havde jeg selvfølgelig også den ikoniske ”I love you” halskæde fra Jesus og Josefine. Jeg tror det har lidt at sige, at disse julekalendere blev sendt lige i den periode, hvor min alder var perfekt til at være helt hooked. Jeg kan huske, hvordan vi legede Jul i Valhal i frikvartererne i skolen, og jeg fik lov at spille Sofie, der skulle sidde der med en oldgammel Nokia og ”spille banjo”. Fantastisk scene, og endnu bedre julekalender.

Jeg må indrømme, at jeg ikke rigtigt får fulgt med i de her år. I hvert fald ikke sådan, hvor jeg sidder hver aften kl. 20 og ser med. Til gengæld sluger jeg snildt en julekalender hver søndag med binge-watching. Gerne en af de ovenfor nævnte. Faktisk sad mine søskende og jeg, og så Pyrus d. 22. december, mens vores mor og papfar var på hospitalet og føde lillesøster i 2010. Vi nåede til netop afsnit 22, da en mail tikkede ind (det var før IPhone var allemands eje) med et billede af det lille julebarn, og så kunne vi ikke rigtigt koncentrere os om resten.

Hvad er det bedste ved julen?

Det bedste ved julen for mig er helt sikkert traditionerne. Det, vi alle samles om, kender, holder af og gør – uden overhovedet at stille spørgsmålstegn ved det. Især var det en interessant oplevelse at fejre jul i Frankrig, hvor jeg var udvekslingsstudent efter folkeskolen. Man fik ligesom sat alt i perspektiv, og blev pludselig spurgt ind til, hvorfor vi gjorde som vi gjorde – eller hvorfor de gjorde. Det gav anledning til mange sjove episoder og ikke mindst, blev jeg bare endnu gladere for vores gode danske juletraditioner. F.eks. sendte min mor en pakke-julekalender ned til mig. Det havde de aldrig set før.

Hvad står julen 2018 på?

Jeg har netop lige sagt ja til at tilbringe julen i Sverige med min bedstefar, onkel, fastre og familie. Det har jeg aldrig gjort før, så jeg glæder mig først og fremmest til at holde jul med dem. Men ligeledes til, selvfølgelig, at opleve svenske juletraditioner. Jeg har faktisk lige fået tilsendt et helt A4-dokument, med udførligt program for, hvordan svensk jul skal foregå. Jeg kan dog se, at han har tilføjet en lille dans om træet, hvilket jeg er helt sikker på mine svenske fætre vil grine af, men mine søstre og jeg savne, hvis ikke den er der.

 

Få et indblik i Katrine’s hverdag på hendes instagram // @katrineilm

 

Knus og klejner,

Cathrine og Marie-Louise

2 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TIL JUL HOS... SIDSEL OG LASSE