HVEM ER MORTEN? OG HVORFOR SPISER VI AND? – Julehygge
EN TAKNEMMELIG TANKE

HVEM ER MORTEN? OG HVORFOR SPISER VI AND?

Hvem er Morten? Og hvorfor spiser vi and? Eller var det gås?

Legenden fortæller, at der i byen Tours i Frankring var en præst, der hed Martin. Han var “så god og mild”, at byens befolkning ønskede, at han skulle være deres biskop; men det ønskede Martin ikke. Så da han skulle udnævnes som biskop, stak han af og gemte sig. Desværre valgte han at gemme sig i en gåsesti, som skabte sig og lavede en voldsom larm, da han forsøgte at gemme sig. Martin blev fundet og udnævnt biskop d. 11. november, hvorfor den ellers rare og venlige Martin, fra den dag besluttede, at der skulle spises gås på denne dag. Skikken var flere hundrede år om at komme til Danmark og navnet Martin skiftede i samme omgang til Morten. Flere har siden gjort det til en tradition at spise and i stedet, ligesom os danskere, da det var billigere.

Så hvad er der sket undervejs? Jo, Martins navn er blevet til Morten. Vi spiser det forkerte fjerkræ og vi gør det oveni købet en aften for tidlig. Det er ikke så svært at forstå, at der er mange der ikke ved hvorfor vi overhovedet holder Mortens Aften.

Hvorfor ikke lave nogle nye traditioner?

Udover maden, er der ikke andre særlige traditioner forbundet med Mortens Aften. Så hvorfor ikke lave nogle nye traditioner? Hvorfor ikke gøre en ellers kold novemberaften til en hyggelig anledning til at samles og hygge med sine nærmeste. Eksempelvis lave lysdekorationer eller andet, der bringer varme og hygge ind i både november og december. Det er hyggeligt at sidde og lave noget sammen, mætte og veltilpasse; noget alle kan være med til og som alle får glæde af i de kommende mørke vinteruger.

Knus og klejner,

Cathrine og Marie-Louise 

Ingen kommentarer endnu

Del endelig dine tanker omkring indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

EN TAKNEMMELIG TANKE