“DET ER EN MØRK OG STORMFULD AFTEN…” – Julehygge
TUREN GÅR TIL: JULEMARKED I DET GAMLE MEJERI

“DET ER EN MØRK OG STORMFULD AFTEN…”

Forleden kørte vi en tur forbi Odder for at besøge selveste Oluf og Gertrud Sand’s hus fra den fantastiske TV julekalender, med den meget sigende titel: The Julekalender. I ved, det hus man ser i starten af hvert afsnit, som ligger ude på en på mark, med kommentarsporet, som lyder “Det er en mørk og stormfuld aften (…)”? Selve julekalenderen er desværre ikke filmet i huset, men facaden er den samme. Vi har selvfølgelig respekt for husejerne, men tænkte, at det ville være sjovt at gå en tur i markerne, for at opnå det samme perspektiv, som der blev filmet fra i julekalenderen. Kunne I have lyst til at tage et smut forbi huset er adressen: Erikmindesvej 51 Bjerager, 8300 Odder.

skaermbillede-2017-10-19-kl-17-32-06

Foto til højre: Eget foto – Foto til venstre: Youtube.

Julekalenderen blev sendt for første gang i 1991 på TV2, og er senere blevet genudsendt utallige gange. Det er den berømte satiregruppe “De Nattergale” der står bag både indspilning og manuskrift. Vi mener at The Julekalender er en helt igennem fantastisk julekalender, da den indeholder alt det, som en rigtig julekalender bør indeholde. Den er spændende, den er dramatisk, og så er den møg hamrende sjov! Humoren kommer særligt til udtryk gennem den gennemgående og evige konflikt mellem jyder og københavnere, og stereotyperne heraf, hvilket er noget vi alle kan relatere til og stadig er aktuelt den dag i dag. The Julekalender formår at samle folk og skabe god julestemning, med sit fængslende eventyrlige plot, og med muntre og hyggelige julesange, som alle kan synge med på. Hvad særligt kendertegner julekalenderen er den skiftevise brug mellem dansk og engelsk, og de mange mindeværdige udsagn og citater på såkaldt “Danglish”, der med tiden er blevet en del af vores faste ordforråd. Her er et udpluk af de citater vi særligt husker og elsker:

“Ja, det bår dæjli”
“Det var li godt grow”
“Bob, bob, bob, ik”
“Ooluuuf, a sta under æ mistelten”
“What dælen do we do”
“Foodprocessor”
“That’s a good vending, maybe we can use that in another afsnit”
“Think da lige a little around”

Og selvfølgelig, ” Its hard to be a nissemand”

The Julekalender er en vores ynglingsjulekalendre, da den for os, fremkalder mange gode og nostalgiske minder. Dog ikke lutter gode minder, da vi har et ambivalent forhold til en af karaktererne, idet vi som børn så med for første gang, og havde lettere ved, at blive skræmte. Kan I gætte hvem der skræmte os? Nåsåren. Selvfølgelig. Hold kæft, hvor var vi bange, når de store hugtænder kom frem og brillerne kom på. Det tog nogle år før vi så med igen, ha-ha. Netop denne karakter er med til at understrege, at kalenderen hører under kategorien: voksen julekalender. Trods de skræmmende minder, opvejer humoren og den stemningsfyldte julemusik for dette, og vi kan ikke løbe fra, at den som sagt, er en af vores absolutte ynglingsjulekalendere.

Hvilke julekalendere er jeres ynglings? Og er der andre sjove citater I husker kalenderen for?

Knus og klejner,

Cathrine og Marie-Louise Brandenborg

logostortt

Ingen kommentarer endnu

Del endelig dine tanker omkring indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

TUREN GÅR TIL: JULEMARKED I DET GAMLE MEJERI